Özel Güvenlik Görevlilerinin Yetki ve Sorumlulukları
Özellikle özel güvenlik şirketleri çalışanı olmak isteyen kişileri yakından ilgilendiren bir konu olan, özel güvenlik firmaları görevlisinin yetki ve sorumlulukları konusu son zamanlarda sıkça gündeme gelmektedir. Özel güvenlik personellerinin yetki ve sorumlulukları 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunda açıkça belirtilmiş ve kamuoyuna ilgili devlet birimi tarafından duyrulmuştur. Böylece güvenlik personellerinin yetkileri hakkında kişileri tereddüte düşürecek hiçbir konuya yer bırakılmamıştır.
Özel güvenlik şirketleri, faaliyet gösterdikleri alanların güvenliğini sağlama konusunda kolluk kuvvetlerine yardımcı bir birim olarak kurulmuştur. Özel güvenlik biriminin kurulmasının ardından, birçok ilgili kurum ve kuruluş özel güvenlik hizmetleri almaya başlamış ve ülkemizde özel güvenlik personeli tahsis eden özel güvenlik firmalarının sayısı gün geçtikçe çoğalmıştır. Özel güvenlik hizmetlerine dair talebin artmasıyla özel güvenlik faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde başrol oynayan özel güvenlik görevlilerinin yetki ve sorumlulukları merak konusu olmuş ve bunun yanında bu meslek grubuna duyulan ilgi artmıştır. Bu konu ile ilgili yazmış olduğumuz “Özel Güvenlik Görevlisi Olmak İçin Gerekli Şartlar” makalesine buradan ulaşabilir ve konuyla ilgili detayları inceleyebilirsiniz.
Ro Group Özel Güvenlik Hizmetleri A.Ş. olarak sizler için hazırladığımız bu yazımızda, 5188 Sayılı Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunu’nun ikinci kısmında yer alan Özel Güvenlik Görevlileri başlığını tüm detaylarıyla ele alacak ve özel güvenlik şirketleri çalışanlarının bu konuda sahip oldukları yetkilerden bahsedeceğiz.
Özel Güvenlik Görevlilerinin Yetkileri
- Koruma ve güvenliğini sağladıkları alanlara girmek isteyenleri duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme yetkisi.
- Toplantı, konser, spor müsabakası, sahne gösterileri ve benzeri etkinlikler ile cenaze ve düğün törenlerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme yetkisi.
- Özel güvenlik şirketleri çalışanlarının Ceza Muhakemesi Kanununun 90'ıncı maddesine göre yakalama yetkisi bulunmaktadır.
- Görev alanında, haklarında yakalama emri veya mahkûmiyet kararı bulunan kişileri yakalama ve arama yetkisi.
- Yangın, deprem gibi tabii afet durumlarında ve imdat istenmesi halinde görev alanındaki işyeri ve konutlara girme yetkisi.
- Hava meydanı, liman, gar, istasyon ve terminal gibi toplu ulaşım tesislerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme yetkisi.
- Genel kolluk kuvvetlerine derhal bildirmek şartıyla, aramalar sırasında suç teşkil eden veya delil olabilecek ya da suç teşkil etmemekle birlikte tehlike doğurabilecek eşyayı emanete alma yetkisi.
- Özel güvenlik şirketleri çalışanlarının terk edilmiş ve bulunmuş eşyayı emanete alma yetkisi de bulunmaktadır.
- Kişinin vücudu veya sağlığı bakımından mevcut bir tehlikeden korunması amacıyla yakalama yetkisi.
- Olay yerini ve delilleri koruma, bu amaçla Ceza Muhakemesi Kanununun 168'inci maddesine göre yakalama yetkisi.
- Özel güvenlik şirketleri çalışanlarının; Türk Medeni Kanununun 981 inci maddesine, Borçlar Kanununun 52'nci maddesine, Türk Ceza Kanununun 24 ve 25'inci maddelerine göre zor kullanma yetkisi bulunmaktadır.
Güvenlik Hizmetleri Hakkında 5188 Sayılı Kanunda belirtildiği üzere, özel güvenlik şirketleri çalışanlarına yakalama ve zor kullanma yetkisi yalnızca ilgili kanunlar (Ceza Muhakemesi Kanununun 90'ıncı maddesine, Ceza Muhakemesi Kanununun 168 inci maddesi, Türk Medeni Kanununun 981'inci maddesi, Borçlar Kanununun 52'nci maddesi, Türk Ceza Kanununun 24 ve 25'inci maddeleri) dahilinde verilmiştir. Buradan da anlaşılacağı üzere özel güvenlik görevlilerinin sahip oldukları yetkiler konusunda esneklik bırakılmamış ve yetki ihlali durumunda ilgili makamlarca cezai işlem uygulanacağı yine 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun üçüncü kısmında açıkça belirtilmiştir.
Özel Güvenlik Şirketleri Çalışanları İçin Silah Bulundurma Yetkisi
Tüm bunların yanında özel güvenlik şirketlerinde görev alan personellerin silah bulundurma ve taşıma yetkisi de bulunmaktadır ancak bu yetki ilgili komisyon tarafından yapılan inceleme ile verilmektedir. Bu yetkiyi almaya hak kazanan ilgili kurum ve kuruluşlar, koruma ve güvenlik hizmetinde kullanılacak silah ve teçhizatı kendileri temin ederler. Silah bulundurma yetkisi kanunen yasaklanan yerler ise yine ilgili yönetmelikte şu şekilde sıralanmıştır: eğitim ve öğretim kurumları, sağlık tesisleri, talih oyunları işletmeleri, içkili yerler, özel toplantılar, spor müsabakaları, sahne gösterileri ve benzeri etkinlikler. “Özel Güvenlik Firmaları ve Personelleri İçin Silah Bulundurma Yetkisi” adlı ilgili makalemize buradan ulaşabilirsiniz.
Özel güvenlik hizmetleri konusunda gerekli eğitimini tamamlamış, tüm yetki ve sorumluluklarının bilincinde olan, branş eğitimleri ile birçok konuda sertifikaya sahip olan profesyonel bir güvenlik kadrosu ile çalışmak istiyorsanız teklif formumuzu doldurarak sizleri aramamızı sağlayabilir ve iş ortaklarımız arasına katılabilirsiniz.