Silahlı ve Silahsız Özel Güvenlik Görevlileri Arasındaki Farklar

özel güvenlik şirketleri çalışanları arasındaki farklar

Özel güvenlik şirketleri bünyesinde çalışmak isteyen kişiler, 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanuna göre özel güvenlik kursları aracılığıyla özel güvenlik sertifikası almalarının ardından temel eğitim sınavına girerek özel güvenlik kimlik kartına sahip olmak zorundadır. Özel güvenlik kimlik kartı, adaylar tarafından alınan eğitimin detayları doğrultusunda silahlı ya da silahsız olarak iki farklı şekilde temin edilebilmektedir. Bu nedenle kişilerin aldıkları eğitim ve sertifika türü, çalışma şartları ve iş hayatındaki sorumlulukları üzerinde büyük bir etki yaratmakta ve görev tanımının sınırlarını belirlemektedir.

Silahlı ve silahsız olarak görev yapan özel güvenlik şirketleri görevlileri arasında bazı farklılıklar bulunmaktadır. Bu farklılıklar genel anlamda alınan özel güvenlik eğitiminin içeriğine dayanmakta ve kişilerin iş akışında bir takım değişiklikler meydana getirmektedir. Silahlı ve silahsız özel güvenlik görevlileri arasındaki fark temelde aynı teorik bilgilere dayalı eğitimi almalarının yanında, silahlı güvenlik görevlilerinin ekstra silah bilgisi ve atış eğitimi konusunda da pratik eğitimler almasıdır. Aynı zamanda aldıkları temel özel güvenlik eğitimi sonrası tabî tutulduğu sınavlarda da farklılık olan silahlı ve silahsız özel güvenlik görevlilerinin sorumlu oldukları konular birbirinden değişiklik göstermektedir. Silahsız özel güvenlik görevlileri, temel eğitim konularına dayanan 100 soruluk bir sınava tabî tutulurken, silahlı özel güvenlik personelleri temel eğitimi kapsayan 100 sorunun yanında atış eğitimini kapsayan 25 soru olmak üzere toplam 125 sorudan sorumlu tutulmakta ve aynı zamanda atış poligonunda pratik teste tabî olmaktadır. Atış poligonunda gerçekleştirilen sınav için de fişek sayısı, hedefe uzaklık ve isabet sayısı gibi konular hakkında kriterler bulunmaktadır. Puanlama türünde de farklılıkların olduğu silahlı ve silahsız özel güvenlik görevlilerinin her iki türünde de %60 başarı aranmaktadır.

Özel güvenlik şirketleri bünyesinde çalışırken görev yaptıkları alanlarda da farklılık olan silahlı ve silahsız özel güvenlik personelleri, korunacak olan alanın ehemmiyetine göre proje alanına yönlendirilmektedir. Böylece riskli sayılan, koruma hizmetleri konusunda ekstra önlemler gereken ve bu kapsamda silahlı özel güvenlik izin belgesine sahip olan kurum ve işletmelerde silahlı özel güvenlik personeli çalıştırılmaktadır. Silahsız özel güvenlik görevlileri ise yüksek riskli olmayan kurum ve işletmeler başta olmak üzere, silahlı güvenlik hizmetlerinin yasaklandığı spor müsabakaları ve içki kullanımının olduğu alanlar gibi yerlerde görev almaktadırlar. Silahlı ve silahsız özel güvenlik görevlileri arasındaki bir diğer fark, yetkinlik bakımından sahip oldukları sorumluluklar sebebi ile ortalama maaşlarında değişiklik olmasıdır. Silahlı özel güvenlik görevlileri aldıkları eğitim ve yüklendikleri sorumluluk nedeni ile silahsız özel güvenlik görevlilerine göre daha yüksek maaş ile çalışmaktadırlar.

Tüm bunların yanında özel güvenlik şirketleri çalışanları tarafından sıkça merak edilen konular arasında yer alan, “silahlı güvenlik ve silahsız güvenlik personellerinin birbirleri yerine çalışması mümkün müdür?” sorusunun cevabı da farklılık göstermektedir. Öyle ki silahsız güvenlik eğitimi almış ve silah bilgisi bulunmayan kişilerin silahlı özel güvenlik personelinin yerine çalışması gerekli bilgi ve eğitime sahip olmamaları nedeniyle mümkün değildir. Bu kimselerin silahsız özel güvenlik kimliğine sahip oldukları halde silahlı özel güvenlik projesinde çalışmaları halinde, kişi adına cezai işlem uygulanacağı ve kişinin özel güvenlik kimlik kartının iptalinin söz konusu olduğu 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun Yönetmeliğinde açıkça ifade edilmiştir. Ancak, silahlı özel güvenlik personeli için böyle bir durum söz konusu değildir. Silahlı özel güvenlik personelleri, temel eğitim sırasında silahsız özel güvenlik personelleri ile aynı eğitimleri almış olması sebebi ile istedikleri takdirde silahsız olarak görev alabilme hakkına sahiptirler. Silahlı ve silahsız özel güvenlik şirketleri görevlilerinin aldıkları eğitim hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız “Özel Güvenlik Sertifikası Ne Kadar Sürede Alınır?” adlı makalemize ve “Özel Güvenlik Hizmetleri Eğitiminde Hangi Dersler Alınır?” adlı makalemize göz atabilirsiniz.