Güvenlik Hizmetlerine Dair Bilinmesi Gereken Hususlar

Özel güvenlik şirketleri 5188 Sayılı Kanun gereği valilikten aldıkları izin doğrultusunda kişilere, kurumlara ve kuruluşlara silahlı ya da silahsız özel güvenlik hizmeti sağlamaktadır. Bu izin valilikten tarafından komisyonun denetlemesi ile verilmektedir. Özel güvenlik hizmet sektörü büyüyen ve genişleyen bir sektör olduğundan dolayı özel güvenlik izni oldukça merak edilmektedir. Bu doğrultuda özel güvenlik iznine dair bazı noktaların bilinmesinde oldukça fayda vardır.
Özel Güvenlik İznine Dair Bilinmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
- Özel güvenlik hizmeti kapsamında verilecek olan özel güvenlik hizmetinin detaylarına, il özel güvenlik komisyonu karar vermektedir. Bu durum Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 8. Maddesinde belirtilmiştir. Buna göre önce yazılı talep alınır. Daha sonra komisyon, talebe göre, özel güvenlik hizmeti sağlanacak yerin coğrafi konumunu, metrekare cinsinden büyüklüğünü, ekonomik ve stratejik önemini, şehir merkezine yakınlığını ve en önemlisi genel kolluk kuvvetlerine olan mesafesini değerlendirerek, özel güvenlik hizmeti kapsamında görevlendirilecek olan özel güvenlik şirketleri çalışan sayısına ve yine talebe bağlı olarak silah sayısına karar vermektedir
- 5188. Sayılı özel güvenlik kanununun 3. Maddesi ile özel güvenlik ve koruma hizmeti uygulamasının sona erdirilmesi hakkı verilmiştir. Dolayısıyla kişi ve kuruluşlara özel güvenlik hizmeti konusunda ısrarcı davranılamaz.
- Özel güvenlik ve koruma hizmeti özel güvenlik şirketleri çalışanları ile sağlanmaktadır. Mesire yeri, park, bahçe gibi alanlar kamuya açıktır ve bu yerlerde özel günlerde, festival gibi etkinliklerde özel güvenlik ve koruma hizmeti sağlanabilir. Cadde ve sokaklar özel güvenlik hizmeti kapsamına girmese de Kanunun 9. Maddesine belirtilen “Görev Alanı” ile özel güvenlik hizmeti bir güzergahı kapsayabilir.
- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının denetimi ve sorumluluğu altında bulunan karayollarında koruma ve özel güvenlik hizmeti sağlanan özel güvenlik şirketleri gibi kurum ve kuruluşun ana tesisi ile hizmet akışının devam ettiği ağ hattı, bir bütün olarak kabul edilmektedir. Bu hat üzerinde gerçekleşebilecek saldırı ve hırsızlık gibi suçlar, tesisin bütün hizmetlerini etkileyecektir. Dolayısıyla sağlanan özel güvenlik hizmeti de sabit bir noktada düşünülemez. Güzergâh, görev alanı olarak kabul edilebilir. Ancak il özel güvenlik komisyonundan izin alındıktan sonra, izin güzergahtaki valiliklere bildirilmelidir.
- Sınırları belli, etrafı çevrilmiş ve daha da önemlisi genel yerleşim yerlerinden farklı yerlere talep üzerine silahlı ya da silahsız özel güvenlik ve koruma hizmeti sağlanabilir. Bu yerler tarihi, turistik ve kültürel önemi olan yerler olabilir. Buna ek olarak sahil kenarları, plajlar ve turizme ayrılmış mesire ve eğlence yerlerinde özel güvenlik şirketleri, özel güvenlik hizmeti kapsamında özel güvenlik görevlisi istihdam edilebilir. Özel güvenlik hizmeti sağlanması ile turistlerin güvenliği sağlanarak turizme katkı sağlamakla birlikte genel kolluğun görevlerine de destek sağlanmış olur.
Özel güvenlik hizmeti klasik algıların dışına da çıkarak daha farklı mekanlarda da sağlanmaktadır. Özellikle gemiler ve konsolosluklar bu bağlamda verilebilecek en önemli örnektir.
Gemilerde Güvenlik İzni Nasıl Sağlanabilir?
Gemiler de özel güvenlik hizmeti kapsamında özel güvenlik ve koruma görevlisi istihdam edilebilecek yerlerdendir ve gemiler için de özel güvenlik hizmet talebi bulunmaktadır. Bu doğrultuda bilinmesi gereken en temel şey, gemiler için özel güvenlik izni, geminin tescil edildiği ilin bağlı olduğu valilik dolayısıyla gerçekleşmektedir. Bu kapsamda özel güvenlik şirketleri tarafından silahlı ya da silahsız özel güvenlik hizmeti verilebilmektedir.
Silahlı özel güvenlik hizmeti izni çıkması haline koruma ve güvenlik hizmetinde kullanılacak silahlar kaptan köşkünde ve demir kasa içerisinde muhafaza edilmelidir. Özel güvenlik hizmeti kapsamında çalışan silahlı özel güvenlik şirketleri çalışanları, hangi silahı kullanıyor ise görevine başlarken ve görevinin bitiminde silahı devir teslim defterine kayıt yapmak durumundadır.
Gemilerde güvenlik hizmeti sağlayan özel güvenlik görevlileri, (6762 sayılı eski Türk ticaret Kanunun 1467. ve 1472. Maddelerinde belirtilmiştir) üzere, gemi kaptanlarının emrine girer ve gemi kaptanının komutlarına tabidir.
Büyükelçilik, Konsolosluk ve Uluslararası Kuruluşlara Özel Güvenlik İzni Verilmesi
Büyükelçilik ve konsolosluk gibi kurumlar da özel güvenlik hizmetine ihtiyaç duydukları için özel güvenlik birimi kurmak ya da bu hizmeti özel güvenli firmaları aracılığıyla temin etmek isteyebilmektedirler. Özel güvenlik birimi kurulması da özel güvenlik şirketleri sayesinde bu hizmetin sağlanması da Dışişleri Bakanlığı’na bağlıdır. Yani özel güvenlik hizmeti kapsamında valiliklere yapılacak olan başvurular Dışişleri Bakanlığı’na yönlendirilmektedir.