Özel Güvenlik Hizmetlerini Gerçekleştirme Konusunda Kontrol Hizmetlerinin Önemi

özel güvenlik hizmetleri kapsamında kontrol hizmetlerinin önemi

Kontrol Noktası Nedir?

Özel güvenlik hizmeti sunulan bölge sınırları içerisinde, şüpheli şahısların ve araç girişlerinin kontrolünün sağlanması amacıyla özel güvenlik görevlileri tarafından giriş ve çıkış kontrolünün sağladığı alanlara kontrol noktası denilir.
Kontrol noktalarında amaç, 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetleri İçin 5188 Sayılı Kanun da belirtilen ve suç unsuru teşkil eden durumların tespit edilmesi ve önlenmesidir.

Özel Güvenlik Hizmetleri Kapsamında Kontrol Noktalarının Aşamaları

Uzak Çevre Güvenlik Halkası (En Dış Halka)

Güvenlik kapsamında hizmet verilen bölgede bulunan özel güvenlik personelleri, görev alanda ve çevresinde şüpheli bir durum tespit ettikleri takdirde öncelikle kolluk kuvvetleri ile iletişime geçmelidir.

Ana Giriş Kontrol Noktası (Dış Halka)

Özel güvenlik hizmeti sunulan bölgeye yapılacak olası saldırılarda ilk müdafa yeri ana giriş kontrol noktasıdır. Bu bölgede üniformalı özel güvenlik görevlileri devriye faaliyeti yürütmektedir. Araç giriş çıkış kontrollerinin sağlandığı noktadır. Dış halka kapsamına giren alan içerisindeki duvarlara özel güvenlik hizmetlerini sağlama kapsamında tel örgü ve parmaklık gibi fiziki engeller yerleştirilmelidir.

Bina Giriş Kontrol Noktası (Orta Halka)

Bu kontrol noktalarında binaya giriş yapmak isteyen kişiler için şahıs kontrolü yapılmakta ve bu kontrol genellikle X-Ray cihazları ile sağlanmaktadır.

Kritik Alan Giriş Noktası (İç Halka)

Korunan alan içerisindeki en kritik noktayı oluşturmaktadır ve genelde yöneticilerin bulunduğu alandan oluşmaktadır.
Bu alana yalnızca bina içine giriş yetkisine sahip kişiler alınmalıdır ve özel güvenlik hizmetlerini yerine getirmek maksadıyla kamera sistemiyle kör nokta kalmayacak şekilde denetlenmelidir.

Özel Güvenlik Hizmetleri Kapsamında Güvenlik Kontrol Noktalarında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • Özel güvenlik faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilen tüm uygulamalar yasal olmalıdır.
  • Özel güvenlik hizmetlerini sağlama konusunda çalışan personeller, işveren memnuniyetini sağlamak maksadıyla hukuka aykırı bir işlemden kaçınmalıdır.
  • Özel güvenlik hizmeti verilen bölge için yetkili kimsenin kendi istekleri doğrultusunda özel yasaklar getirmesi, hukuka aykırı olmadığı sürece mümkündür.
  • Kamuya açık alanlar özel güvenlik hizmetleri kapsamında kısıtlanamaz, giriş-çıkışları denetlenemez ve engellenemez.
  • Kanuna aykırı işlem yapan özel güvenlik görevlilerine, özel güvenlik hizmeti veren firmalara ve özel güvenlik hizmeti alan kişi ile kurumlara vatandaşların dava açma hakkı bulunmaktadır. Bu sebeple, yapılan işlemlerin hukuki boyutu düşünülerek hareket edilmelidir.