Özel Güvenlik Hizmetleri Kapsamında Çalışanlar İçin Adli Suçlar ve Cezalar Nelerdir?

özel güvenlik hizmetleri için adli suçlar ve cezalar

Günümüz dünyasında özel güvenlik firmaları tarafından sağlanan özel güvenlik ve koruma hizmetleri sektör bazında çeşitlilik göstermeye başlamıştır. Özel güvenlik ve koruma hizmetleri kalitesi adına hem özel güvenlik firmaları hem de özel güvenlik hizmeti kapsamında çalışan ve bu sektörde çalışmak isteyen kişiler için 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun adli ve idari cezalar kısmı oldukça önemli bir mevzudur. Bu sebepten bu yazıda özel güvenlik hizmetleri kapsamında adli suçlar ve cezalar, bu yazının devamında da idari suçlar ve cezaları anlatılacaktır. Bu yazıda özellikle izinsiz özel güvenlik çalıştırma cezası, özel güvenlik zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırmamanın cezası gibi oldukça merak edilen durumları bulabilirsiniz.

Güvenlik Firmaları ve Çalışanları İçin 5188 Sayılı Kanun’da Geçen Adli Suçlar ve Cezaları Nelerdir?

Özel güvenlik hizmeti kapsamında 5188. Kanun adli suçlar başlığı altında aslında özel güvenlik hizmeti veren özel güvenlik firmaları için özel güvenlik izni, özel güvenlik görevlisi istihdamı gibi konuları inceleyerek duruma göre hapis ve adli para cezası öngörür. Adli suçlar özellikle 19. Maddede belirtilmiştir. 19. Madde uyarınca kanunda öngörülen adli suçlar ve cezalar şu şekilde sıralanabilmektedir:

  1. Kanunun 3. maddesinde belirtilen özel güvenlik izni incelenmiştir. Buna göre özel güvenlik izni almadan özel güvenlik görevlisi istihdam eden özel güvenlik firmaları, kişiler veya kuruluşların yöneticileri üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
  2. Kanunun 5. maddesinde belirtilen faaliyet izni almak esastır. Bu faaliyet iznini almadan özel güvenlik hizmeti sağlayan özel güvenlik firmaları kurucu ve yöneticilerine, bu kanunun 3. maddesinde belirtilen izni almadan özel güvenlik birimi oluşturan kurum ve kuruluşların yöneticileri, bu kanunun 14. maddesinde belirtilen izni almadan özel güvenlik eğitimi veren kurum ve kuruluşların yöneticileri, üç aydan bir yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Bu şekilde cezalandırılan kişiler, özel güvenlik hizmeti sağlayan özel güvenlik şirketleri kapsamında ve özel güvenlik eğitimi veren kurumlarda kurucu ve yönetici olamazlar.
  3. Kanunun 11. maddesine göre çalışma izni verilmeyen kişileri özel güvenlik ve koruma hizmeti kapsamında özel güvenlik görevlisi olarak istihdam eden özel güvenlik firmaları yetkilileri, kişileri, kurum veya kuruluşları üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu kişilerin silâhlı olarak çalıştırılmış olması hâlinde daha farklı bir yaptırım uygulanır ve verilecek ceza bir kat artırılır. Ayrıca kanun tüzel kişiliklere de şöyle değinir: “Bu suçun bir tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde ayrıca bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.”
  4. Daha sonra detaylı olarak anlatacağımız özel güvenlik zorunlu mali sorumluluk sigortası da öngörülmüştür. Kanunun 21 inci maddesinde belirtilen özel güvenlik malî sorumluluk sigortasını yaptırmadan özel güvenlik görevlisi istihdam eden kişi; kurum, kuruluş veya özel güvenlik firmaları yöneticileri cezalandırılır. Bu ceza istihdam ettikleri her kişi için yüz elli gün adlî para cezasıdır.
  5. Kanunda belirtilen faaliyet iznine daha önce değinmiştik. Bu izni almadan özel güvenlik hizmeti veren özel güvenlik firmaları veya özel güvenlik eğitimi verdiğini ilân eden veya reklam yapan kişi; kurum, kuruluş veya şirketlerin yöneticileri, altı aya kadar hapis ve elli günden az olmamak üzere adlî para cezası ile cezalandırılır.

Özel Güvenlik Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Nedir?

Özel güvenlik zorunlu mali sorumluluk sigortası, güvenlik ve koruma hizmeti sağlayan özel güvenlik firmaları tarafından yapılan bir sigorta çeşididir.

Özel güvenlik zorunlu mali sorumluluk sigortası ile özel güvenlik hizmeti kapsamında istihdam edilen özel güvenlik personellerinin, özel güvenlik hizmetine dair kanun ve mevzuat sınırlarında görevlerini yerine getirmeleri sırasında üçüncü şahıslara verebilecekleri zararları belirli bir tutara kadar teminat altına alır.

Özel güvenlik zorunlu mali sorumluluk sigortası, 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunda anlatılmıştır. Kanunun 21. Maddesi özel güvenlik zorunlu mali sorumluluk sigortasına ayrılmıştır.

Madde 21: “Özel hukuk tüzel kişileri ve özel güvenlik şirketleri, istihdam ettikleri özel güvenlik görevlilerinin üçüncü kişilere verecekleri zararların tazmini amacıyla özel güvenlik malî sorumluluk sigortası yaptırmak zorundadır.”

Özel Güvenlik Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Nereden Yapılır?

İlgili Kanunda belirtildiği üzere özel güvenlik malî sorumluluk sigortasına ilişkin esas ve usulleri Hazine Müsteşarlığı belirlemektedir. Bu maddede öngörülen özel güvenlik mali sorumluluk sigortası, Türkiye’de özel güvenlik alanında çalışmaya yetkili olan sigorta şirketleri tarafından yapılmaktadır.

Güvenlik Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Yaptırmamanın Cezası Nedir?

Zorunlu özel güvenlik mali sorumluluk sigortası yaptırmamanın cezası bu konuya dair merak edilen durumlardandır. Yukarıda anlattığımız gibi, özel güvenlik mali sorumluluk sigortası yaptırmamanın cezası özel güvenlik hizmeti sağlayan özel güvenlik firmaları için, istihdam ettikleri her kişi için yüz elli gün adlî para cezasıdır.

Özel Güvenlik Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları Nelerdir?

Özel güvenlik zorunlu mali sigortası genel şartları ve özel güvenlik mali sigortası bildirim süreleri gibi merak edilen detaylara Resmî Gazete’den ulaşabilirsiniz:

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2005/02/20050226-5.htm