Özel Güvenlik Hizmetleri Eğitiminde Alınan Dersler ve Süreleri

özel güvenlik hizmetleri eğitiminde hangi dersler alınır

Özel güvenlik eğitimi, özel güvenlik firmaları kapsamında özel güvenlik görevlisi olarak çalışmak isteyen kişilerin merak ettiği önemli bir konudur. Özel güvenlik eğitimi nedir, özel güvenlik eğitimi ne kadar sürer gibi sorular özel güvenlik eğitimi hakkında merak edilen konular arasında ilk sıralarda yer almaktadır.

Özel Güvenlik Eğitimi Nedir? Özel Güvenlik Eğitimini Kimler Alabilir?

Özel güvenlik eğitimi, özel güvelik firmalarında özel güvenlik hizmeti kapsamında çalışacak kişilerin yerine getirmesi gereken şartlardan biridir. Özel güvenlik görevlisi olarak çalışacak kişilerde öncelikle eğitim durumu yeterliliği ve yaş sınırı aranır. Silahsız görev yapacaklar için en az 8 yıllık ortaokul, silahlı görev yapacak özel güvenlik çalışanları içi için lise mezunu olma şartı aranır ve bu şartlar esnetilemez. Özel güvenlik firmaları dahilinde çalışacak olan özel güvenlik görevlisi adayları bu eğitimi karşılıyorsa özel güvenlik eğitimi alarak kimlik edinebilir demektir. Özel güvenlik eğitim şartı 5188. Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun 14. Maddesinde incelenmiştir. Özel güvenlik eğitimi temel eğitim ve yenileme eğitimi olarak ikiye ayrılır.

Yükseköğretim kurumlarının güvenlikle ilgili fakülte ve meslek yüksek okullarından mezun olanlar için bahsettiğimiz durumdan daha farklı bir yaklaşım söz konusudur. İlgili kanundaki 14. Madde uyarınca, üniversiteden güvenlikle ilgili fakülte ve meslek yüksek okullarından mezun olanlarda silah eğitimi dışında özel güvenlik temel eğitimi şartı aranmaz.

Buna ek olarak genel kolluk kuvvetlerinden ve Milli İstihbarat Teşkilatından emekli olan çalışanlar ile en az beş yıl süreyle bu görevlerde çalışıp sonra kendi istekleri dahilinde pozisyonlarından ayrılmış olanlarda, özel güvenlik firmaları bünyesinde çalışabilmeleri için özel güvenlik temel eğitimi şartı ve Kanunun 10'uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde incelenen eğitim şartı gözetilmez.

Güvenlik Eğitimi Ne Kadar Sürer?

Özel güvenlik firmaları bünyesinde çalışmak isteyenler için "özel güvenlik eğitimi kaç saat, özel güvenlikte derslere katılım zorunlu mu" gibi sorular özel güvenlik eğitimi almak isteyenlerce sorulmaktadır. Kanunda özel güvenlik firmaları bünyesinde ve özel güvenlik hizmetleri kapsamında çalışmak isteyenler için özel güvenlik eğitim süresi açıkça belirlenmiştir:

Madde 14: Özel güvenlik temel eğitim programı teorik eğitim ve pratik eğitiminin harmanlanması ile oluşturulur ve yüz yirmi ders saati olacak şekilde düzenlenir. Aynı şekilde yenileme eğitimi ise altmış ders saatinden az olmamak üzere düzenlenir.

Güvenlik Temel Eğitim Programı Ders İsimleri ve Süreleri


 

DERSİN ADI

SÜRE

1

Özel Güvenlik Hukuku Ve Kişi Hakları

20 Saat

2

Güvenlik Tedbirleri

20 Saat

3

Güvenlik Sistem Ve Cihazları

5 Saat

4

Temel İlk Yardım

10 Saat

5

Yangın Güvenliği Ve Tabii Felaketlerde Müdahale Tarzı

8 Saat

6

Uyuşturucu Madde Bilgileri

2 Saat

7

Etkili İletişim

12 Saat

8

Kalabalık Yönetimi

10 Saat

9

Kişi Koruma

9 Saat

10

Genel Kollukla İlişkiler

4 Saat

11

Silah Bilgisi Ve Atış

20 Saat

 

Genel Toplam

120 Saat

Özel Güvenlik Yenileme Programı Ders İsimleri ve Süreleri


 

DERSİN ADI

SÜRE

1

Özel Güvenlik Hukuku Ve Kişi Hakları

10 Saat

2

Güvenlik Tedbirleri

10 Saat

3

Güvenlik Sistem Ve Cihazları

3 Saat

4

Temel İlk Yardım

4 Saat

5

Yangın Güvenliği Ve Tabii Felaketlerde Müdahale Tarzı

4 Saat

6

Uyuşturucu Madde Bilgileri

1 Saat

7

Etkili İletişim

8 Saat

8

Kalabalık Yönetimi

4 Saat

9

Kişi Koruma

4 Saat

10

Genel Kollukla İlişkiler

2 Saat

11

Silah Bilgisi Ve Atış

10 Saat

 

Genel Toplam

60 Saat

 

Özel güvenlik eğitimini kimler verebilir? Özel güvenlik eğitimi söz konusu olunca bu eğitimin kimler tarafından verilip verilmeyeceği de bir merak unsurudur. Yine kanun maddesi 14’e göre özel güvenlik eğitimi ücreti karşılığında İçişleri Bakanlığınca yahut bakanlığın iznini almış özel kurumlar tarafından da verilebilir.

Temel Kavramlar

Özel güvenlik hizmetleri eğitimini almak isteyen ve özel güvenlik firmaları bünyesinde çalışmak isteyen her özel güvenlik görevlisi adayının bilmesi gereken kavramları bu başlık altında kısaca özetlemek istedik:

1) Genel Kolluk Kuvvetleri

Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı bu sınıfa girer. Anlaşılacağı üzere ülke içinde huzuru ve kamusal düzeni sağlamak adına çalışan silahlı görev yapan kimselerdir. Her birimin görevi yasalarla belirlenmiştir.

2) Özel Kolluk Kuvvetleri

Belli görevlerde çalışan ancak yeri geldiğinde genel kolluk kuvvetleri ile çalışabilen ve kendilerine has yasaları olan kolluk kuvvetleridir. Millî İstihbarat Teşkilâtı, Orman Muhafaza, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Güvenlik korucusu bu kolluk türüne örnek olarak verilebilir.

3) Özel Güvenlik Hizmeti

Özel güvenlik firmaları çalışanlarından destek alınarak, kişilerin veya kuruluşların görev alanı içerisinde silahlı ya da silahsız korunmasıdır.

4) Kıyafet

Özel güvenlik firmaları bünyesinde çalışanlar görev alanı içinde ve görev boyunca üniforma giyerler. Görev ve işyeri sebebiyle gerekli görülürse sivil kıyafetle görev yapılmasına komisyonca izin verir.

5) Üniforma ve Teçhizat

Özel güvenlik hizmetleri kapsamında ve özel güvenlik firmaları bünyesinde çalışanların giydiği üniforma Türk Silahlı Kuvvetleri, genel kolluk kuvvetleri ve özel kolluk kuvvetlerinin üniformalarında kullanılan renkte, biçim ve motifte olamaz. Üniformada özel güvenlik hizmeti sağlayan firma ismi, şirketi tanıtan logo veya işaret bulunur. Özel güvenlik şirketleri tarafından kullanılacak üniforma ve teçhizat Bakanlık tarafından onaylanır.