Özel Güvenlik Hizmetleri İçin Korona Dönemi Başladı

özel güvenlik hizmetleri çalışmalarında korona dönemi

İş dünyasında ki tüm sektörleri etkisi altına alan korona virüsü, özel güvenlik hizmetleri konusunda da yeni bir sayfa açtı. AVM’lerde güvenlik tedbirlerinin sıklaşmasına vesile olan korona virüsü sayesinde artık AVM girişlerinde vücut ısısını ölçen ve kişi sayısına dair sayım yapan bir teknolojinin varlığı başladı. Tüm bu sektörel değişim, özel güvenlik şirketleri ve çalışanlarının iş tanımında da yeni bir dönemin başlamasında etkili oldu. Bu yazımızda siz değerli vatandaşlarımıza güvenlik personellerinin hijyen konusunda aldığı tedbirlerden bahsedecek ve kısaca korona virüs döneminde güvenlik hizmetlerine dair sürecin nasıl işlediği konusunda sizleri bilgilendireceğiz.

Özel güvenlik hizmetleri konusunda da önemli değişiklikleri başlatan bu konuya öncelikle korona virüsü kapsamında alınan tedbirlerin baş göstermesi ile ilgili iki kurum olan Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve Alışveriş Merkezleri Yatırımcıları Derneği (AYD) arasında imzalanan işbirliği protokolünden bahsederek başlamak isteriz.Taraflar arasında ilgili protokolün imzalanması ardından TSE başkanı tarafından yapılan açıklamada, denetimde belirlenen açıklamaları taşıyan AVM’lere “TSE Kovid-19 Güvenli Hizmet Belgesi” verileceği duyuruldu. Peki, nedir TSE Kovid-19 Güvenli Hizmet Belgesi?


Kovid-19 Güvenli Hizmet Belgesi Nedir?


TSE Kovid-19 Güvenli Hizmet Belgesi, alışveriş merkezi (AVM), okul, konaklama tesisleri, sanayi kuruluşları gibi kurumlara; kalite, hizmet ve hijyen standartlarını geliştirip müşteri memnuniyetini sağlamaları noktasında gerekli tedbirleri almaları ve uygulamaları ile verilen belgedir. Bu belgeyi almaya uygun olan kurumlar, protokolde belirtildiği üzere güvenlik ve hijyen denetimini işletmelerinde uygulamakla yükümlüdürler. Bu tedbirler kapsamında özel güvenlik şirketleri ve özel güvenlik hizmetleri kapsamında çalışan kişileri yakından ilgilendiren bir takım yeni güvenlik ve hijyen uygulamaları hayata geçmektedir. Aynı zamanda bu belgeye sahip olmayan otel ve konaklama tesislerinin hizmet verme süreçlerinde eksiklikler meydana gelmekte ve işletme sahipleri bazı kısıtlamalara maruz kalmaktadırlar.

Peki, nedir bu yeni güvenlik ve hijyen uygulamaları? Gelin bu uygulama detaylarından bazılarını kısaca inceleyelim.


Özel Güvenlik Hizmetleri İçin Güvenli Alışveriş Kriterleri Nelerdir?

  1. Merkezi havalandırma sistemlerinde içeriden alınan havanın tekrar dolaşımının önüne geçmek.
  2. Özel güvenlik hizmetleri kapsamında çalışan kişiler için ortak kullanılan telsiz/telefon gibi malzemelerin vardiya değişimlerinde uygun şekilde dezenfekte edilmesini sağlamak.
  3. Temizlik ve dezenfekte ile ilgili kimyasallarının kullanım alanlarının uygunluğunun kontrol edilmesi.
  4. Su sebili, kahve makinesi ve otomatların kaldırılması ve kullanımının önüne geçilmesi.
  5. Özel güvenlik şirketleri çalışanları tarafından fiziki mesafenin aşılabileceği noktalar için zeminlerde uyarıcı işaretlerin bulundurulması.
  6. Kitap, broşür, dergi gibi gerekli olmayan tüm eşyaların lobilerden kaldırılması.
  7. Tuz, karabiber, toz şeker, kürdan, peçete gibi ürünlerin tek kullanımlık hijyenik paketlerde müşteriye sunulması.
  8. Özel güvenlik hizmetleri kapsamında çalışan kişilerin kronik hastalığı olmayan kişiler arasından seçilmesi.
  9. Özel güvenlik şirketleri çalışanlarının ilgili hijyen eğitimini almış ve konuyla ilgili bilgilendirilmiş olması.

Özel güvenlik hizmetleri kapsamında bu ve bunun gibi birçok maddeyi içinde barındıran Güvenli Alışveriş Kriterleri sayesinde, insanlar Kovid-19 risklerine karşı kendilerini daha güvende hissedebilecekleri AVM’lerde alışveriş yapmayı tercih etmeye başladı. Bu sayede birçok alışveriş merkezi, TSE Kovid-19 Güvenli Hizmet Belgesi alma konusunda harekete geçti ve bu hareketlilik ile özel güvenlik şirketleri çalışanlarının tahsisi konusunda da var olan kriterler arttırıldı. Bu sebeple de süreç boyunca özel güvenlik personellerinin sıkı bir denetimden geçeceği ve sürekli bir denetime tabî olacağı da kesinleşti.

Süreç boyunca uygulanan ve uygulanacak tedbirler hakkında Ro Group Özel Güvenlik ve Tesis Yönetimi A.Ş. olarak bizlerde yeni bir sayfa açtık ve güvenlik personellerimizi gerekli eğitimlerden geçirerek faaliyet gösterecekleri bölgelere tahsis ettik. Tüm hizmet dönemi boyunca titizlikle verdiğimiz mücadelede tek amacımızı, müşteri memnuniyetini sağlamak ve müşterilerimizin güvenli ve hijyenik bir ortamda bulunmasında rol oynamak olarak belirledik. Bu zor günlerin bir an önce geçmesini temenni eder ve özel güvenlik hizmetleri sektörü çalışanlarına, ülkemize ve tüm insanlığa sağlıklı günler dileriz.