Özel Güvenlik Hizmetlerinde Arşiv Araştırma Formu

özel güvenlik hizmetleri kapsamında çalışanlar için güvenlik soruşturması

Ro Group Özel Güvenlik Hizmetleri Anonim Şirketi ailesi olarak, özel güvenlik şirketleri personelleri için merak konusu olan güvenlik soruşturması hakkındaki detayları bu yazımızda sizler için derledik. Özel güvenlik hizmetleri kapsamında çalışan özel güvenlik çalışanları için önemli bir konu teşkil eden özel güvenlik soruşturması mevzuatı, Türkiye Büyük Millet Meclisinde 14.02.2000 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmış ve 12.04.2000 tarihinde 24018 Nolu 39 Ciltli Resmi Gazetede “Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği” adı altında kamuoyuna duyurulmuştur. Sizin için oluşturduğumuz bu makalemizde, Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği'nin kaç bölümden oluştuğuna, bölüm içeriklerine ve bölümlerde geçen maddelere ulaşabilirsiniz. 

Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği Kaç Bölüm ve Kaç Maddeden Oluşmaktadır?

Özel güvenlik şirketleri ve özel güvenlik sektöründe çalışan tüm personeller için önemli bir yere sahip olan Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği, toplamda dört ana bölüm ve 18 ayrı maddeden oluşmaktadır. Özel Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği maddelerinin hangi bölümlerde yer aldığı ve bu bölümlere ait konu dağılımları aşağıda yer alan tablodaki şekildedir.

 güvenlik soruşturması
Güvenlik Soruşturması Nedir?

Güvenlik soruşturması, özel güvenlik hizmetleri kapsamında çalışanların ve kamu kurum ve kuruluşlarında çalışacak bazı kimselerin adli sicil kaydının, kolluk kuvvetlerine ait makamlardan elde edilen bilgiler çerçevesinde incelenmesi ve kişi hakkında herhangi bir yakalama veya kısıtlama kararının bulunup bulunmadığının öğrenilmesi adına yapılan bir işlemdir. Güvenlik soruşturması bazı mesleklerin icra edilmesi için oldukça önem arz etmektedir.

Özel Güvenlik Hizmetleri İçin Güvenlik Soruşturması Ne Kadar Sürer?

Güvenlik hizmetleri kapsamında yapılan özel güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması, ilgili makamlara bildirildiği ve makama ulaştığı andan itibaren 30 iş günü içerisinde tamamlanmaktadır. Özel güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının sonuçlanma süresi ise Özel Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliğinde 60 iş günü olarak belirtilmiş ve kamuoyuna duyrulmuştur.

Güvenlik Soruşturması Kim Tarafından Yapılır?

Özel güvenlik hizmetleri kapsamında gerçekleştirilen özel güvenlik soruşturması, Özel Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği gereğince 3 farklı makam tarafından yapılabilmektedir. Bahse konu bu makamlar şu şekilde sıralanabilir.

  • Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı
  • Emniyet Genel Müdürlüğü
  • Mahalli Mülki İdare Amirlikleri

Güvenlik Soruşturması Kime Onaylatılır?

Özel güvenlik personelleri için öncelik teşkil eden güvenlik ve arşiv araştırması formu, aday kişisi tarafından eksiksiz bir biçimde doldurulduktan sonra formun altında bulunan bölüm Valilik İl Yazı İşleri Müdürlüklerine onaylatılarak teslim edilir.

Güvenlik Soruşturması Nereye Gönderilir?

Özel güvenlik hizmetleri kapsamında çalışmak isteyen adaylar ve güvenlik soruşturmasına konu olan memuriyet makamlarına başvuracak olan kişiler arasında, durumu saptanan ve suç teşkil eden kişilere ait özel güvenlik soruşturması evrakının bir örneği, dosya açılmak üzere Mahalli Mülki İdare Amirlikleri tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü’ne iletilir.

Özel Güvenlik Hizmetleri Kapsamında Çalışanlar İçin Güvenlik Soruşturmasında Nelere Bakılır?

Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliğinin 2. Bölümünün 11. Maddesinde belirtildiği üzere, özel güvenlik hizmetleri için soruşturma kapsamında incelenen konular şunlardır.

  1.  Kimlik kontrolü, kimlik kayıtlarının doğruluk derecesi, uyrukluğu, geçmişte yabancı bir devletin uyrukluğuna girip girmediği
  2. Genel kolluk kuvvetlerinin ve istihbarat birimlerinin arşivlerinde bilgiler bulunup bulunmadığı, adli sicil kaydının ve hakkında arama kaydı veya herhangi bir tahdidin olup olmadığı
  3. Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakının bulunup bulunmadığı ve 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanuna ve Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı davranıp davranmadığı
  4.  Şeref ve haysiyetini ihlal edecek ve görevine yansıyacak şekilde kumara, uyuşturucuya, içkiye, paraya ve aşırı bir şekilde menfaatine düşkün olup olmadığı, ahlak ve adaba aykırı davranıp davranmadığı
  5. Yabancılarla, özellikle hasım ve hasım olması muhtemel Devlet mensupları ve temsilcileriyle ilgili derecesinin iç yüzü ve nedeni

Güvenlik Soruşturması Sonucu Nereden Öğrenilir?

Güvenlik soruşturması sonucu, özel güvenlik hizmetleri için yapılan soruşturmanın sona ermesinin ardından ilgili birim aranarak veya ilgili birime bizzat gidilerek öğrenilebilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus güvenlik soruşturması sonucunun yalnızca olumlu yahut olumsuz olduğuna dair bilgilendirme yapılacağıdır. Güvenlik soruşturması sonucunun olumsuz olması durumunda, sonucun olumsuz olarak kapatılma sebebi yalnızca ilgili mahkemeye başvurma yoluyla öğrenilebilir.

Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği Formu 2020

Özel güvenlik hizmetleri kapsamında çalışmak isteyen kişiler ve güvenlik soruşturmasına konu olan memuriyet makamlarına başvuracak olan adaylar için başvuruda gerekli olan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formu aşağıdaki gibidir. Bu kapsamda kişinin iletişim bilgileri başta olmak üzere, geçmiş iş tecrübeleri ve aile bilgileri gibi özel bilgileri de formda yer almaktadır.

GUVENLIK SORUSTURMASI FORMU 1 1